Regionsombildning, företagsbesök och en viktig konferens

Den föreslagna regionsombildningen i Sverige

I skrivande stund har Civilminister Ardalan Shekarabi just meddelat att man skjuter fram den länsombildningen som är en del av den föreslagna regionsombildningen i Sverige. Han har tagit till sig länsstyrelsernas synpunkter på bland annat tidsaspekten. Det är bra och ger oss möjlighet att planera ett eventuellt genomförande på ett bättre sätt. Från Dalarnas sida har vi också varit tydliga med att det är viktigt att tydliggöra uppdrag och ansvarsområden framåt. Den statliga närvaron ute i landet sker både genom sak-myndigheter och länsstyrelser, men det ligger även uppdrag på dagens regioner. Här behövs en ordentlig analys där ansvar, mandat och uppdrag tydliggörs.

Konferens om ANDT-frågor

På hemmaplan genomförde länsstyrelsen tillsammans med Falu kommun en konferens kring regeringens nya strategi för ANDT-frågor (alkohol, narkotika, doping och tobak) förra tisdagen. Strategin ligger från i år fram till 2020 och utifrån den har Länsstyrelsen tillsammans med kommunerna arbetat fram en regional handlingsplan. Några av landet främsta experter fanns på plats och det var en intressant och bitvis skrämmande bild som målades upp. Ett av områdena var alkohol ur ett jämställdhetsperspektiv. Leena Hareké, kansliråd på Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkolhol- och narkotikafrågor tog oss med på en resa genom alkoholens marknadsföring mot just kvinnor. Ett exempel var hur man tydligt riktade in sig på just kvinnor när man lanserade 3-liters vindunkar. Äldre kvinnor har idag ett högt alkoholberoende där en stor ”skämsfaktor” gör att det ofta kan vara extra svårt att upptäcka och därmed behandla. Hon efterlyste också större forskningsanslag till just den här gruppen.

Men det handlade också om narkotika och doping. Fred Nyberg från Uppsala universitet berättade om  de nya drogerna som säljs på nätet och om den liberalisering kring droger som sker runt om i världen. Om länder där man inte dricker alkohol men röker narkotikapreparat och om ungdomar som inte tycker det är så farligt och inte förstår att hjärnan inte är fullvuxen förrän vid 20 års ålder. Tommy Moberg, författare och dopingexpert, beskrev användarna utifrån tre grupper – atleter (bättre resultat), estetiker (kroppsbyggare) och slagskämparna (muskler skrämmer och ger styrka och  mod).

Det gav oss nya insikter kring doping både utifrån ett hälsoperspektiv och utifrån det samhällsproblem dopingen faktiskt utgör.

Sammantaget var det här en oerhört viktig konferens där de flesta av samhällets aktörer och organisationer deltog. Det är viktigt – för det är bara med gemensamma krafter som vi kommer kunna klara av det förebyggande arbete som krävs för att tidigt och kontinuerligt jobba med utsatta grupper.

Besök hos AB Karl Hedin

Någon dag senare besökte jag AB Karl Hedin i Avesta och Krylbo. Det är ett anrikt familjeföretag som startades i början av 1900- talet. Idag arbetar drygt runt 800 personer i en koncern som har sågverk, emballageverksamhet och handel.

karl-hedin

Karl Hedin

Skogsindustrin är en stor och viktig bransch i Dalarna. Den är viktig både ur ett nationellt perspektiv men också en av våra största exportnäringar.  Det finns många familjeföretag som i generationer livnärt sig på skogen och skapat arbetstillfällen och välstånd där de verkar i länet. Företag som idag har en omfattande export runt om i världen – inte minst till Japan och Kina. I Sverige ligger vi långt framme när det gäller att bygga i trä – något som ofta uppmärksammas internationellt. Vi har blivit lite av ett föregångsland både vad gäller skogspolitik och hur vi använder den viktiga råvaran. Själv hoppas jag få se fler och gärna stora byggnationer i trä.

Även i den här branschen märks behovet av att säkra kompetensförsörjningen. Karl Hedin berättade om det traineeprogram som de har sedan 10 år tillbaka. Det riktar sig till personer med högskole- eller universitetsexamen. Man har också sedan 2007 ett lärlingsprogram som vänder sig till de som gått bygg- och industriutbildning på gymnasienivå eller motsvarande. Ett bra sätt att få tillgång till den nödvändiga arbetskraften och samtidigt marknadsföra företaget.

brandomradet

Brandområdet

Jag fick också besöka området i Västmanlands län där skogsbranden bredde ut sig 2014. Stora arealer förstördes – för markägarna handlade det om miljonbelopp och för skogsindustrin försvann stora mängder råvara. Det var en overklig känsla att se allt det karga uppblandat med björk och annat grönt som nu håller på att växa upp. Återväxten av tall och gran för framtida generationers bruk har börjat – dels genom självsådd men också genom stora insatser av plantering.  Men fortfarande kunde jag förnimma doften av rök och eldslågor och den vanmakt alla kände. Hur nära det var att katastrofen blev ännu större – om inte vinden hade vänt… Och jag förstår behovet som funnits, och fortfarande finns, att bringa klarhet i vad hände. Därav alla de 26 utredningar som har gjorts.

Något jag också tar med mig är upplevelsen av att se produktionen. Hur flödet av virke passerar många anställdas ögon för att säkerställa kvalitén. Torkning, paketering, lagring och så iväg till olika destinationer runt om i världen. En fascinerande industri med en nära koppling till Dalarnas skogar och historia. Och så doftar det helt enkelt ljuvligt, tycker jag!

En tanke på “Regionsombildning, företagsbesök och en viktig konferens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s