Det lackar mot jul…

December har gått med en väldig fart. Som vanligt har dagarna fyllts med en stor variation av möten – både interna och externa.

Jag försöker vara ute i länet så mycket det går och det har jag varit även den senaste tiden. Det har bland annat varit möte med Världsarvsrådet, Hembygdsförbundet, Strukturfondspartnerskapet och, inte minst, Avestasamtalen.

2016-12-lars-isacsson

Kommunalrådet Lars Isacsson hälsade välkommen till Avestasamtalen.

Dessa samtal är en återkommande arena för  näringslivsrepresentanter, fackförbund, politiker och chefer i offentlig sektor. Varje år samlas man för att samtala om utvecklingen av svensk basindustri. Jag blir imponerad av den kompetens och dignitet på föreläsare som deltar, och framförallt det genuina intresset från länets kommuner, företag och intresseorganisationer. Det är Avesta kommun som är arrangör och i år deltog  bland annat innovations- och näringsminister Mikael Damberg. Han presenterade regeringens satsning ”Smart industri” , en ny-industrialiseringsstrategi för Sverige. Fyra utmaningar är identifierade: digitalisering, hållbarhet, kompetens och innovationskraft. Trafikverkets GD Lena Erixon gav perspektiv på var vi befinner oss och våra framtida behov och möjligheter. Självklart är det så att för att företagen i Dalarna ska kunna växa, bli fler och kunna exportera behöver vi en väl fungerande infrastruktur. Och det behövs en väl fungerande kollektivtrafik för att människor ska kunna pendla och ha möjlighet att bo i länets alla delar. Det är viktigt och bra att Dalarna är en bas för sådana samtal.

Det har också varit ett par veckor där residenset använts flitigt. På skyltsöndagen bjöd jag in alla som  hade vägarna förbi till adventsfirande i trädgården. Det var fantastiskt roligt att så många kom – och de allra flesta tog möjligheten att se sig om inne i huset.

Jag har även haft lunch tillsammans med Dalabänken – länets riksdagsledamöter. De mötena känns viktiga – de ger mig en möjlighet att dela med mig av det jag möter och upplever på mina besök runt om i länet och jag tror och hoppas att det vi pratar om blir en del av den bild de tar med sig i sitt arbete i riksdagen.

Det har också varit utdelning av utmärkelsen Dalapiloter. Förra året var ett mellanår när priset inte delades ut, så i år blev det desto roligare att få gratulera Spendrups och Sahlins struts – båda genuina företag som verkligen satt miljö och energi i fokus under lång tid.

DSC_4618.jpg

Gunnar och Kerstin Sahlin, Ylva Thörn och Fredrik Spendrup. 

I förra veckan träffade jag så dala-media för att prata om året som gått och blicka fram emot nästa. Jag bjöd in dem på skinksmörgås och kaffe för första gången förra året och ser det redan som en tradition. Det blev, även i år, ett avspänt och stimulerande samtal kring allt positivt jag ser när jag rör mig ute i länet men även kring de utmaningar som finns.

2016-12-skinkmacka-med-media

Dala-media i residenset i Falun. 

Ett år går väldigt fort och det jag tar med mig från mitt första år som landshövding är alla möten med människor – hos företag, i kommuner, i föreningar och ute på alla resor jag gjort runt om i vårt fantastiska Dalarna. Ett stort tack till er alla som fått mig att känna mig välkommen på mitt nya jobb och i mitt nya län. Det värmer i hjärtat.

Nu ser jag och min familj fram emot en julhelg i Falun och jag önskar er alla, dalfolk med kullor och dalkarlar, en riktigt

God Jul och Gott Nytt År!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s