God fortsättning på 2017

Så här en bit in på det nya året vill jag önska alla en god fortsättning. Och det ser ut att bli ett nytt spännande år i Dalarna!

Förra veckan hade vi besök av Britt Bohlin  som har fått uppdraget att utreda  ”En sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring”. Jag hade bjudit in många olika aktörer från hela länet som delade med sig av sina erfarenheter, lyfte utmaningar och målade en bra och bred bild av besöksnäringen och turismen i Dalarna.

När jag ser på planeringen för de närmaste veckorna blir det så tydligt vilket evenemangslän vi är. Och för mig att ha förmånen att bli inbjuden till alla dessa satsningar är hedrande. Det ger mig också möjlighet att bidra till marknadsföringen av vårt härliga Dalarna.

Vintern och vintersport är intimt förknippat med vårt län. Först ut är Svenska Skidspelen i Falun sista helgen i januari som jag ser fram emot att få inviga. I mitten av februari är det dags för Ski Cross World Cup i Idre. Det är roligt när världscuptävlingar arrangeras i vårt län och självklart kommer jag vara på plats för att följa det hela. Sedan är det dags att visa färg själv… När Vasaloppsveckan drar igång finns jag på startlinjen på Tjejvasan. Jag tränar så mycket det går och det ska blir fantastiskt roligt att få vara en del av den folkfesten.

infor-tjejvasan_2

Träning inför Tjejvasan. 

Men Dalarna är inte bara skidor och sport. Det är musik också. Vi har en kammarmusikfestival som för varje år drar allt fler besökare från hela världen till vårt län – Vinterfest. Här finns en unik kombination av unga, duktiga internationella musiker, en fantastisk musikalisk ledare i form av Vikingur Olafsson och Dalarnas Sinfonietta. Över allt vilar sedan en unik miljö runt Mora, Orsa och Älvdalen med ett upplägg som är unikt. Jag besökte Vinterfest för första gången förra året och det var en fantastisk upplevelse. Jag ser verkligen fram emot det i år igen.

I början av februari kommer länsledningarna i de sex nordligaste länen att träffas i Jokkmokk. Vi kommer bland annat att diskutera den svenska och norska rennäringen i området och hur renar ska få röra sig över betesmarker på bägge sidor av gränsen. Mötet sker i samband med Försvarsforum där även Försvarsminister Peter Hultqvist deltar. Länsstyrelsernas roll i civilförsvaret har fått ett allt större fokus kopplat till den inriktning som försvarspolitiken fått den senast tiden. Det samarbete som vi har i våra sex nordligaste län är väl inarbetat utifrån ett beredskapsperspektiv som vi fortsätter att utveckla.

I höstas fick Dalarna ett nytt länsråd – Camilla Fagerberg. Nu börjar det bli dags för Camilla att lära känna vårt län på samma sätt som jag gjorde. Vi planerar därför en ny kommunbesöksrunda och den kommer vi återkomma till på olika sätt.

Jag ser fram emot ett nytt år med uppdraget att på alla sätt lyfta Dalarna och bidra till att vi får de förutsättningar för tillväxt och ett bra samhällsklimat som vi behöver.  Vi har fantastiska förutsättningar på alla områden – kan man önska sig mer som landshövding?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s