En intensiv period

Det händer mycket i Dalarna. För en tid sedan fick vi  välkomna regeringen till Dalarna och Falun. De genomförde sitt veckosammanträde i residenset, vi åt en gemensam lunch och efter den hölls en välbesökt presskonferens i länsstyrelsens lokaler. Men innan det officiella programmet drog igång passade statsminister Stefan Löfvén på att träffa länsstyrelsens personal över en kopp kaffe och en smörgås. Han lyfte fram länsstyrelsen viktiga roll som statens representant ute i landet. Länsstyrelserna arbetar inom ett stort antal sakområden, men ett som statsministern särskilt nämnde är uppdraget vi har att motverka sociala risker. Det är ett uppdrag som länsstyrelserna har sedan tidigare, men som har lyfts i prioriteringarna – en tråkig konsekvens av det som dagligen händer både i vår närhet och i omvärlden. Statsministern nämnde särskilt arbetet mot rasism och extremism.  Det gavs också bra möjligheter att ställa frågor, både i plenum och enskilt, och många tog chansen.

Det ger en viktig signal till landsbygden, och de delar av landet som inte ligger i omedelbar anslutning till storstadsregionerna, när regeringen förlägger sitt regeringssammanträde ute i landet. Och jag känner mig förstås glad och hedrad över att man valde Dalarna och Falun. Min egen erfarenhet säger att det är när man möter företagare, kommunrepresentanter, föreningslivet och medborgare på deras hemmaplan som man verkligen kan skapa sig en bild av länet – och i regeringens fall av Sverige. Att stanna till på länsstyrelserna när man ändå är ute i länet ger ytterligare möjligheter att träffa fler och få en bredare bild. Därför är ett regeringsbesök ett positivt och viktigt inslag – både för oss här i Dalarna och för de ministrar som vi hade nöjet att välkomna hit. Jag hoppas förstås att de fått mersmak och kommer tillbaka för att kunskapa ytterligare inom sina respektive ansvarsområden.

Regeringsbesöket gav mig också möjligheten att göra en ny spännande företagsbekantskap i länet, Isoflex i Säter.  Företaget utvecklar och tillverkar karossisolering för tåg och spårvagnar, något man gjort sedan 1949. De flesta nyproducerade tåg i Europa är utrustade med någon form av Isoflex-lösning men det är Kina som den enskilt största marknaden idag. Jag slutar aldrig att imponeras över de företag och den exportnäring vi har i länet.

Företagsbesök_iso

Besök på Isoflex i Säter

Internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammar vi på Länsstyrelsen genom en eftermiddag som syftar till att höja kunskapsnivån och öka samarbetet i länet kring jämställd integration.  Vi måste ta tillvara på den mångfald och drivkraft som kvinnor med utländsk bakgrund bidrar med. Det handlar om att nyanlända kvinnor ska ha samma möjligheter som män att ta del av de etableringsinsatser som görs och att barn och unga ska få tillträde till den svenska arbetsmarknaden på ett jämställt sätt. Det handlar också om att både kvinnor och män ska ges möjlighet att ta del av grundläggande värderingar och jämställdhetsnormer i Sverige. Att rikta insatser mot just nyanlända kvinnor tror jag är en av nycklarna till en hållbar integration som också kommer ge en ny dimension till jämställdheten i stort i vårt samhälle.

DSC_5424_för-webben

Många besökare på plats hos Länsstyrelsen 

DSC_5441_för-webben

Gabriella Åström framförde musik

För övrigt vill jag tillägga att för mig är det 8 mars varje dag och jag anser att jämställdhet mellan kvinnor och män kräver kunskap och insatser på alla nivåer i samhället. Det kräver insikt och att ha rätt glasögon på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s