Vintern går mot vår

Det säger almanackan, även om det kanske känts lite extra utdraget just i år. Vi har hunnit passera Valborgsmässoafton då jag hälsade våren välkommen i samband med firandet vid Falu Gruva, vårt världsarv. Det var en fin stämning. Många som deltog tror jag personligen vill förekomma 1 maj som kändes olustig med tanke på Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Falun.

Valborgsfirande vid gruvan.jpg

Valborgsfirande vid Falu Gruva. 

Jag kan konstatera att det finns mörka krafter i vårt samhälle som gör skillnad på människor. För oss alla som står upp för ett öppet demokratiskt samhälle där vi har rätt att fritt uttala oss i tal och skrift behöver vi inse att det inte är en självklarhet. Det är ett ansvar som vi måste värna om varje dag.

Besök av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht

Som länsstyrelse har vi många viktiga uppdrag och ett är dessa är att få fart på omarronderingen i länet. För att få extra fokus på detta hade vi besök av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht nyligen. En av huvudfrågorna handlade alltså om Dalarnas splittrade ägande av skog och behovet av omarrondering. Under omväxlande hagel och solsken fick landsbygdsministern bland annat ta del av Dalarnas historia. En historia där generationsväxlingarna inneburit att marken skiftats ut delats upp på samtliga arvingar med resultatet att vi idag har en mosaik av små skiften – en del inte större än att de är 2 km långa och kanske 10-20 meter breda. Det här är ett bekymmer för den för länet så viktiga skogsnäringen som är beroende av råvaran – och att få ut den ur skogen på ett hållbart sätt. Flera av deltagarna som mött upp påpekade att det inte bara omöjliggör all form av effektivt och hållbart skogsbruk. Det  begränsar också möjligheterna till sammanhållna naturvårdsinsatser.

IMG_1595_för-webben

Besök av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (längst till vänster i bild)

Landsbygdsministern besökte dock inte bara skogen. I Vansbro fick han även exempel på driftiga besöksnäringssatsningar och matproduktion i form av Ryggåsstugan och Snöborgsgård. Sammantaget fick han, hoppas jag, bilden av ett utvecklingsfokuserat län som gärna tar oss an utmaningar, men som också behöver ett bra och fungerande stöd från regeringen i en del av dessa.

IMG_1611

Besök i Ryggåsstugan. 

Intressanta kommunbesök

Just nu reser jag runt i länet tillsammans med länsrådet Camilla Fagerberg. Besöken i våra kommuner blandas ibland också med företagsbesök. Det är oerhört stimulerande och bilden vi får är att vi har en positiv utveckling i länet som helhet med ett starkt näringsliv och låg arbetslöshet. Jag har också fått möjlighet att delta på företagsfrukostar och slås då av den mångfald av företag som finns och vad det innebär att länet har en bra mix av små, medelstora och stora företag.

Självklart lyfts frågor om kompetensförsörjningen och kommande generationsskiften både bland de anställda och bland företagen. Lika viktig som kompetensförsörjningen är dock infrastrukturen. Det handlar om tillgänglighet både via väg och järnväg. Lägg sedan till fiberutbyggnaden så har vi de tre ingående delarna i den infrastruktur som är avgörande för tillväxt i hela Dalarna.  Vi står stadigt på två starka ben – exportnäring och besöksnäring – och  har landsbygdens tillgång på råvaror och möjlighet till handel. Vad finns mer att säga än att vi är på banan för full fart framåt.

Nu går jag ut på långpromenad för att möta och prata med samhällsmedborgarna. Man brukar säga att delad glädje är dubbel glädje och det är precis vad det är!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s