…och så blev det sommar igen!

Tiden rusar iväg och som vanligt verkar den ta lite extra fart så här inför sommaren. Det händer mycket så här års. Bland mycket annat har jag haft förmånen att dela ut ett antal priser och på så sätt kunnat uppmärksamma insatser, människor och kulturen i länet.

Det var väldigt roligt att få dela ut årets stipendium från H.M. Konungens jubileumsfond för Ungdom i Sverige. Det gick till Erik Eggen, en eldsjäl utöver det vanliga. Han är idrottsledare i Söderbärke, en mindre ort där det ofta är svårt att behålla ungdomarna i klubben efter årskurs 9. Att ha både herr- och damlag i seniorklassen är näst intill omöjligt. Erik Eggen har lyckats vända denna trend. Ett damlag har återuppstått med spelare från Sverige, Afghanistan, Iran, Eritrea, Albanien, Ryssland, Syrien och Somalia. Nyanlända flickor av olika nationalitet som vill spela fotboll blir hämtade av Erik i den egna bilen till varje träning – 2-3 gånger i veckan. När träningen är över kör han dem tillbaka igen. Ett engagemang och en insats utöver det vanliga.

DSC_6335

Utdelning av stipendium till Erik Eggen. 

Varje år delas landets största innovationspris ut – Skapa-priset.  I samband med det delas också ett pris ut till en ung innovatör. Årets unga innovatörer heter Kevin Furunäs och Mattias Tillenius.  Skapa-priset tilldelades Nils Österström, Åsa Marten och Peter Wiker  för deras  innovation mjölmaskprotein. Bakgrunden är den ökade efterfrågan på proteiner som sker globalt, där en stor del av tillväxten spås bestå av alternativa proteinkällor. Genom sin utveckling och forskning har de sett att insekter kan omvandla biomassa till högvärdigt protein som kan odlas på befintliga restprodukter från spannmålsindustrin. Det är både miljövänligt, klimatsmart, och resurseffektivt.

Tidigare i våras delades också Dalarnas byggnadsvårdspris ut – ibland också kallat Falu rödfärgs-priset. En byggnad väljs ut vartannat år för att uppmuntra bevarandet av lokalt byggnadsskick, kunskap inom äldre hantverkstekniker men också nyskapande utifrån vår byggnadstradition. Årets vinnare är Gamla Apoteket i Hedemora. Vårt byggda kulturarv är en viktig del både för oss som bor här och för besökare. Det ger en betydelsefull koppling tillbaka i tiden och bryggar över till framtiden. Gamla Apoteket är verkligen värt ett besök.

Gamla_apoteket.jpg

Gamla Apoteket i Hedemora. 

Ett kommande pris där jag fått förmånen att sitta med i juryn är Mångfaldspriset. Det är Styrelseakademin i Dalarna som kommer dela ut detta. Syftet är att stimulera till aktivt arbete i företag och organisationer i Dalarna för att främja jämställdhet och/eller mångfalden i styrelser runt om i länet. Jag ser fram emot att bidra till att lyfta de goda exempel som jag hoppas och tror att vi kommer få se.

De här priserna ger positiva effekter på flera sätt. Förutom att pristagarna blir uppmärksammade för sina olika insatser så bidrar de också på olika sätt till utvecklingen i länet.  Fler ungdomar får en meningsfull fritid, kulturlivet blir rikare och innovationer bidrar till att skapa nya företag.

daisy-141242_960_720.jpg

Men nu närmar sig midsommar i Dalarna. Det är verkligen en alldeles i vårt län. Ingen kan väl som vi fira att sommaren är på sin höjdpunkt. När ljuset är som bäst och solen står som högst firar vi med våra nära och kära. Många kommer hit till Dalarna för att uppleva den speciella energi som finns här, i byar och kring midsommarstänger runt om i länet. Många har också kommit hit den senaste tiden med förhoppningen om att bygga ett nytt liv i ett nytt land. Det ska vi vara glada och stolta över. Att kunna dela med sig av något så värdefullt som vår frihet och vår demokrati är stort.

Många midsommartal har hållits under årens lopp. Det är en fin tradition och själv kommer jag i år att tala på Svärdsjö Gammelgård på midsommarafton och vid gudstjänsten i Stora Tuna kyrka på midsommardagen. Kanske ses vi där?

Med detta vill jag önska er alla både en härlig midsommartid och en skön sommar.

Ylva Thörn, Landshövding i Dalarnas län

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s