Hösten är här!

… och det märks. Plötsligt kom de gula löven och innan vi visste ordet av flög de i blåsten och började lägga sig på marken. Årstidernas skiftningar är på sitt sätt härliga och hösten inspirerar alltid till nya tag. På Länsstyrelsen har arbetet fått upp god fart och det har även jag!

Min kalender fylls på vartefter av de mest skiftande uppdrag. Det är det som är det absolut roligaste med att vara Landshövding. Länsstyrelsens uppdrag är brett och jag strävar efter att möta upp när förfrågningar kommer på ett sätt som återspeglar det.

I början av hösten åkte jag till Äppelbo i Vansbro kommun. Äppelbo gemenskap firade 25 år den 20 augusti och jag fick möjlighet att delta och hålla tal. Som alltid när jag kommer ut i länet slogs jag av den kraft och inspiration som genomsyrar olika byar och samhällen. Äppelbo är inget undantag. Med stort personligt engagemang och med gemensamma krafter har man genom åren åstadkommit stordåd. Bensinmacken som inget bolag ville starta – den står där i alla fall. Restaurangen där startkapitalet saknades är idag en naturlig medelpunkt för alla i byn. Namnet Äppelbo gemenskap är inte bara ett namn. Det är en livsstil – och en fantastisk sådan.

Den 30 augusti deltog jag vid Sametingets öppnande i Östersund. Sametinget är både en statlig myndighet och ett folkvalt samiskt parlament, med det övergripande uppdraget att bevaka frågor som rör samisk kultur i Sverige.  2017 är ett jubileumsår.  Den 6 februari 1917 öppnade det första gränsöverskridande samiska landsmötet – då i Trondheim. Året efteråt hölls det första landsmötet på den svenska sidan – i Östersund. Tinget gästades detta jubileumsår bland annat av Kronprinsessan Victoria och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Dalarnas miljömål.PNG

Jag hälsar välkomna till Dalarnas miljömålskonferens! 

Dalarnas miljömål diskuterades på miljömålskonferensen i mitten av september. Bland annat stod länets nya åtgärdsprogram på agendan. Åtgärdsprogrammet är ett resultat av en dialogprocess som pågått under 2016-2017 och som involverat ett stort antal aktörer i länet. Miljömålen är en del av Agenda 2030  – de globala mål för hållbar utveckling som antogs i september 2015 på ett toppmöte i FN i New York.  Agenda 2030 är omfattande och handlar inte bara om miljömålen. Den består av 17 globala mål med sammanlagt 169 delmål där miljö och utveckling inte längre behandlas som två separata frågor. I stället har man tre  sinsemellan lika viktiga perspektiv: socialt, ekonomiskt  och miljömässigt hållbar utveckling. Länsstyrelserna har ett omfattande uppdrag när det gäller att arbeta med Agenda 2030.  Det arbetet har påbörjats och sker i bred samverkan.

Den fjärde september fick Dalarna något som vi inte haft på 70 år – en hertig. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofias son Gabriel blev Hertig av Dalarna. Det kändes förstås väldigt roligt – inte minst mot bakgrund av den koppling som prinsparet har till Dalarna och i synnerhet Älvdalen. Senare samma månad gick den årliga Sverigemiddagen av stapeln på Kungliga slottet i Stockholm. I år hade vi glädjen att få sällskap av Kajsa Frick med Dan Hjelm, Birgitta Sandström och Görgen Tidén med Mia Gustavsson. Som alltid väldigt trevligt.

Sverigemiddagen på Kungliga slottet

Den årliga Sverigemiddagen på Kungliga slottet i Stockholm. Med på bilden är Dan Hjelm, Kajsa Frick, Birgitta Sandström,Lasse Thörn, Ylva Thörn, Mia Gustavsson och Görgen Tidén.

Med det i bagaget ser jag fram emot fortsättningen på hösten. En viktig fråga som jag har för avsikt att ägna mig åt är Dalabanan. Infrastrukturen och transportfrågan är helt avgörande för både export- och besöksnäringen. Och som vanligt snör jag på mig promenadskorna och ger mig ut på mina promenader. Frisk luft och uppfriskande möten lever man gott på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s