Nu är det jul igen…

…och ett nytt år är på ingång. Återigen har det varit ett spännande och givande år för mig som Landshövding i Dalarnas län. Jag måste säga att det verkligen är något alldeles extra att ha det här uppdraget. Att få lära känna och ta till sig en ny geografi med alla människor, städer och byar, kommuner, företag och föreningar – det är en förmån som jag tänker på ganska ofta.

2258197-bryggan-i-rattvikBild: mostphotos

Året har varit fyllt av händelser som på olika sätt satt fokus på Dalarna. Några av dem ser jag lite tillbaka på lite extra.

I mars i år fick vi besök av Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. På agendan stod bland annat omarronderingsfrågan. På många håll i vårt län har vi mark som med åren har blivit en mosaik av många små skiften när den delats mellan arvingarna, generation efter generation. Idag ligger hälften av alla mark och skogsfastigheter i Sverige i vårt län. Länsstyrelsen har länge arbetat med att på olika sätt – byta eller sälja – försöka skapa större brukbara skogsskiften. Mötet med såväl markägare som representanter från sågverksindustrin gav en tydlig bild av utmaningarna och vi har nu inför 2018 ett uppdrag att hitta effektiva och hållbara former för framtidens omarronderingar tillsammans med Lantmäteriet och Skogsstyrelsen.

Under året har vi haft förmånen att ta emot totalt 32 praktikanter från olika delar av världen här på Länsstyrelsen. Det har rört sig om både språkträning och arbetsträning. Vi är både glada och stolta över att ha fått och tagit möjligheten till det här utbytet. Våra praktikanter har fått med sig nya kunskaper och erfarenheter – och det har vi också. Det har varit nya kontakter och en del fall nya kulturer. Vi har berikat varandra på ett bra och givande sätt

En händelse som gladde många och även mig var nyheten om att Dalarna fick en ny hertig, Prins Gabriel. Jag får ofta frågan vad det betyder för länet och det betyder ganska mycket. När medlemmar ur kungafamiljen besöker Dalarna blir det uppmärksammat – både utomlands och här i Sverige. Genom att vi nu har vår hertig kan vi hoppas på att besöken blir fler så småningom. Förutom att det är ett trevligt och positivt inslag när olika företag, föreningar och kommuner lyfts lite extra ger det skjuts och ökar intresset för vårt län.

I november genomfördes en konferens i Borlänge. Ämnet var könsstympning och lokalen där konferensen hölls var fullsatt. Länsstyrelsen har ett speciellt uppdrag när det gäller att hedersförtryck och det är ett område där vi alla behöver mer kunskaper. Det handlar i grunden om alla människors lika värde och kvinnors rätt i ett demokratiskt samhälle. Sverige har en lagstiftning som innebär att det är straffbart för den som utför själva handlingen. Men insatserna måste göras långt tidigare. Alla – myndigheter, civilsamhälle och organisationer måste ta vår del i det ansvaret genom att samarbeta och samverka över myndighetsgränser och civilsamhället.

Att kunna transportera både människor och varor i vårt land är en av de frågorna som jag prioriterat sedan jag tillträdde som Landshövding. Det är viktigt både för oss som län och för Sverige som helhet att ha en infrastruktur som gör att hela länet kan växa och utvecklas. Därför har vi också samarbetat nära med såväl region Dalarna som med Uppsala samt Västmanlands län kring förslaget om en nationell trafikplan. Den här typen av samverkan ger både styrka och tyngd i frågor där vi som enskilda riskerar att få en svagare position och stämma.

Alldeles nyligen kom beslutet om regeringens satsning på statliga servicekontor ute i landet. Ett av dessa kommer öppnas i Malung-Sälen. En ökad statlig närvaro i landet är både efterlängtad och viktig ur ett landsbygdsperspektiv. Placeringen, i västra delen av vårt län lite bredvid huvudstråket från norr till söder är också bra. Det hjälper oss att knyta ihop vår geografi.

Det här var några axplock från året som gått. Nästa år börjar ta form och ser minst lika spännande ut när jag tar en titt i min kalender. Jag kommer också att byta ut min blogg till ett nyhetsbrev. Om du vill få dessa går det bra att anmäla sig via länken här nedan så kommer de via mejl.

Med detta vill jag önska alla en riktigt god jul och ett gott nytt år. Och tack för att jag har fått dela mina funderingar med dig via den här bloggen. På återhörande 2018!

Ylva Thörn

Landshövding i Dalarnas Län

25488089_1975818679100706_3225441895031478275_o

För att prenumerera på kommande nyhetsbrev, fyll i din e-post adress här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s